Piękny, niezwykle efektowy sernik na zimno z genialny spodem z ciasteczek korzennych. Zachwyca wyglądam i powala smakiem. Bez wątpienia ten sernik to król zimowych deserów.
Średnia ocen: 0(0)
1h 10min
Czas przygotowania
10
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Spód:
110 g ciasteczek korzennych
50 g miękkiego masła
Różowa serowa masa:
250 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
100 ml śmietany kremówki 36%
300 g twarogu na sernik
Biała masa serowa:
100 ml śmietany kremówki
300 g sera
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
Wierzch:
200 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
kilka owoców żurawiny
Sposób przygotowania
Spód:
1
Ciastka zblenduj lub rozkrusz na bardzo drobno, dodaj do nich rozpuszczone masło i mieszaj tak długo, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowanymi spodem wyłóż tortownicę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 20-30 min.
Różowa serowa masa:
1
Żurawinę zasypujemy cukrem, skrapiamy lekko sokiem z cytryny i zalewamy wodą (jeśli używasz mrożonej żurawiny nie ma potrzeby zalewać jej wodą).
2
Żurawinę gotuj na małym ogniu, aż popęka i będzie lekko gęsta (10 - 15 minut). Po tym czasie przecieramy żurawinę przez sito do rondelka (będziemy dalej gotować) żeby pozbyć się pozostałości po owocach.
3
Powstały żel zagotuj (sprawdź, czy nie trzeba dodać więcej cukru jeśli jest za kwaśny), zdejmij z ognia.
4
Dodaj rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i energicznie mieszamy. Odstaw do przestygnięcia.
5
Śmietanę ubij na sztywno, cały czas miksując po łyżce dodawaj ser. Na końcu do masy dodaj przestudzony żurawinowy żel - miksuj na wysokich obrotach.
6
Żurawinowo - serową masę wylej na ciasteczkowy spód. Wstaw ciasto do lodówki do stężenia.
Biała masa serowa:
1
Rozpuść w ciepłej wodzie żelatynę i energicznie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
2
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując po łyżce dodawaj ser. Następnie dodaj przestudzoną, płynną żelatynę i wymieszaj. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniejszą warstwę. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
Wierzch:
1
Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wyłóż ją na gotowy sernik i udekoruj żurawiną. Ciasto wstaw do lodówki na min 4h.
Dodaj komentarz