Świąteczny sernik na spodzie z ciastek korzennych Świąteczny sernik na spodzie z ciastek korzennych

Świąteczny sernik na spodzie z ciastek korzennych

Piękny, niezwykle efektowy sernik na zimno z genialny spodem z ciasteczek korzennych. Zachwyca wyglądam i powala smakiem. Bez wątpienia ten sernik to król zimowych deserów.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Spód:
  • 110 g ciasteczek korzennych
  • 50 g miękkiego masła
  • Różowa serowa masa:
  • 250 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 300 g twarogu na sernik
  • Biała masa serowa:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 300 g sera
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • Wierzch:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka owoców żurawiny

Sposób przygotowania

  • Spód:
  • 1
    Ciastka zblenduj lub rozkrusz na bardzo drobno, dodaj do nich rozpuszczone masło i mieszaj tak długo, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowanymi spodem wyłóż tortownicę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 20-30 min.
  • Różowa serowa masa:
  • 1
    Żurawinę zasypujemy cukrem, skrapiamy lekko sokiem z cytryny i zalewamy wodą (jeśli używasz mrożonej żurawiny nie ma potrzeby zalewać jej wodą).
  • 2
    Żurawinę gotuj na małym ogniu, aż popęka i będzie lekko gęsta (10 - 15 minut). Po tym czasie przecieramy żurawinę przez sito do rondelka (będziemy dalej gotować) żeby pozbyć się pozostałości po owocach.
  • 3
    Powstały żel zagotuj (sprawdź, czy nie trzeba dodać więcej cukru jeśli jest za kwaśny), zdejmij z ognia.
  • 4
    Dodaj rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i energicznie mieszamy. Odstaw do przestygnięcia.
  • 5
    Śmietanę ubij na sztywno, cały czas miksując po łyżce dodawaj ser. Na końcu do masy dodaj przestudzony żurawinowy żel - miksuj na wysokich obrotach.
  • 6
    Żurawinowo - serową masę wylej na ciasteczkowy spód. Wstaw ciasto do lodówki do stężenia.
  • Biała masa serowa:
  • 1
    Rozpuść w ciepłej wodzie żelatynę i energicznie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
  • 2
    Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując po łyżce dodawaj ser. Następnie dodaj przestudzoną, płynną żelatynę i wymieszaj. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniejszą warstwę. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Wierzch:
  • 1
    Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wyłóż ją na gotowy sernik i udekoruj żurawiną. Ciasto wstaw do lodówki na min 4h.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Sernik

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis