Oto przepis na tradycyjne pierniki świąteczne, które co roku przygotowuje na Boże narodzenie. Pierniczki są miękkie, bardzo proste do przygotowania i z dnia na dzień coraz smaczniejsze!
Średnia ocen: 0(0)
25min
Czas przygotowania
10
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
125 g masła (miękkiego)
3 szklanki mąki
0,75 szklanki miodu
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy piernikowej
2 łyżeczki kakao 16%
Polewa z lukru:
2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
Sposób przygotowania
1
Wszystkie składniki przełóż do większej miski. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj (możesz posiłkować się mikserem lub zrobić to ręcznie).
2
Następnie ciasto przełóż na oprószony mąką blat i zagniataj rękoma, aż będzie gładkie.
3
Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na 1h do lodówki.
4
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
5
Następnie ciasto podziel na kilka mniejszych kawałków i partiami rozwałkowuj na grubość około 0,5 cm (nie powinno być zbyt cienkie). Z rozwałkowanego ciasta za pomocą świątecznych foremek wycinaj pierniczki.
6
Piecz pierniczki przez około 8-10 minut. Odstaw do ostudzenia.
Polewa z lukru:
1
Cukier puder wymieszaj z odrobiną soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę.
2
Upieczone pierniczki udekoruj według własnego uznania przygotowanym lukrem.
Dodaj komentarz