Sos tatarski Sos tatarski

Sos tatarski

Oto jeden z tych sosów na zimno, które zawsze wszystkim smakują.
Sos tatarski idealnie sprawdzi się do jajek, wędlin, kanapek, a także do ryby.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4 porcje

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 240 g majonezu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 większy posiekany ogórków konserwowych
  • 1 większa lub 2 małe cebulki szalotki
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • Do podania:
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

  • 1
    Sos tatarski zacznij od wymieszania w misce majonezu, musztardy Dijon oraz musztardy francuskiej. Pierwszy krok wymieszaj składniki Pierwszy krok wymieszaj składniki
  • 2
    Następnie dodaj sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj. Pierwszy krok b wymieszaj składniki Pierwszy krok b wymieszaj składniki
  • 3
    Posiekaj drobniutko szczypiorek, natkę pietruszki, kapary, cebulę i ogórka. Drugi krok posiekaj składniki Drugi krok posiekaj składniki
  • 4
    Całość wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Trzeci krok całość wymieszaj Trzeci krok całość wymieszaj
  • 5
    Sos tatarski podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami. Idealnie smakuje gdy jest schłodzony. Czwarty krok podawaj z jajkami Czwarty krok podawaj z jajkami

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sosy i pasty Grill

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis