Sernik z porzeczkami i białą czekoladą Sernik z porzeczkami i białą czekoladą

Sernik z porzeczkami i białą czekoladą

Obłędny w smaku słodkie sernik z musem porzeczkowym! Domowe ciasto, idealne jako letni deser.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg tłustego zmielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru drobnego (do wypieków)
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 100 g białej czekolady
  • Porzeczkowy mus:
  • duża garść czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki żelatyny + odrobina wody
  • 2-3 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania

  • 1
    W rondelku roztapiamy w kąpieli wodnej białą czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. Twaróg miksujemy na gładką masę. Do zmielonej masy dodaję cukier, jajka, mąką ziemniaczaną, roztopioną (przestudzoną) czekoladę, otartą skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszam za pomocą szpatułki (nie mikserem). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
  • 2
    Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni C. Na najniższym poziomie umieszczamy blachę z wodą, na wyższym piętrze tortownicę z ciastem. Sernik pieczemy około 60 minut.
  • 3
    Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy, aż sernik ostygnie. Po 15 minutach ostrożnie wyjmujemy go z piekarnika i studzimy na kratce.
  • Mus porzeczkowy:
  • 1
    Obrane i umyte porzeczki zasypujemy cukrem i delikatnie podsmażamy w rondelku. Gdy owoce puszczą sok dodajemy wymieszaną z wodą żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce. Po godzinie konsystencja powinna być bardziej gęsta – rozkładamy ją na powierzchni sernika i dalej schładzamy (najlepiej 2-3 godziny przed podaniem).

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery CzekoladaSernik

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis