Spód:
1
Ciastka i roztopione masło wrzucić do blendera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
2
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć i przestudzić.
Masa serowa:
1
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
2
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 45 - 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.
3
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić.
Mus z mango:
1
Mango obrać, usunąć pestkę i zważyć. To ważne, abyśmy otrzymali mniej więcej 600 g miąższu. Nastepnie mango należy zmiksować (np. w blenderze kielichowym) do otrzymania gładkiego puree.
2
Puree z mango trzeba przelać do garnka i dodać cukier, sok z cytryny. Następnie zagotować (puree powinno się wyraźnie zagotować). Zdjąć z ognia.
3
W międzyczasie żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z ognia i natychmiast dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić, do lekkiego zgęstnienia puree (najszybciej w lodówce, pilnując, by puree nie stężało).
4
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej kremówki dodawać wystudzone, gęstniejące puree z mango, w trzech turach, delikatnie mieszając.
5
Wymieszać, ale krótko - tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru musu, bez białych smug śmietany. Na schłodzony sernik wyłożyć mus z mango, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelowa warstwa mango:
1
Mango obrać, usunąć pestkę. Powinniśmy otrzymać 300 g miąższu, który tak jak poprzednio powinnośmy zmiksować (np. bw blenderze kielichowym).
2
Gdy otrzymamy puree z mango, tak jak poprzednio przekładamy je do garnka. Teraz trzeba dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Po zagotowaniu zdjąć z ognia.
3
Żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na ogniu i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące).
4
Zdjąć z ognia i natychmiast dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia się składników. Wystudzić, do lekkiego zgęstnienia puree (najszybciej w lodówce, pilnując, by puree nie stężało).
5
Żel z mango wylać na mus z mango i wyrownać. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
2 komentarze
Mimo, ze dużo czynności do wykonania to wcale nie jest to trudny przepis. Mango w połączeniu z sernikiem to moj nowa uzależniająca mnie kompozycja.
Zaplanowany na weekend po raz drugi