Sernik z bezą Sernik z bezą

Sernik z bezą

Smaczny sernik z bezą i brzoskwiniami z przepisu Ewy Wachowicz. Genialny w smaku.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Spód:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 gram masła
  • 1 jajko
  • Masa serowa:
  • ½ kg sera białego zmielonego (przynajmniej dwukrotnie)
  • 100 gram masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 puszka brzoskwiń
  • Beza:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Zagnieść i zrobić kopiec z dołkiem na środku. Wbić do niego jajko i posiekać ciasto nożem, następnie je zagnieść. Podzielić ciasto na dwie nierówne części (¼ i ¾). Mniejszą część owinąć folią spożywczą i schować do zamrażarki. Większą rozwałkować na kształt formy i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor.
  • Masa serowa:
  • 1
    Masło porządnie utrzeć, dodać cukier puder i zmiksować. Dodać żółtka, stopniowo, po jednym. Następnie dodać ser, wsypać budyń i ponownie zmiksować. Masę przełożyć na podpieczone ciasto i ułożyć na nim pokrojone brzoskwinie.
  • Beza:
  • 1
    Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Pianę wyłożyć na masę z brzoskwiniami. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zmrożonego ciasta.
  • Pieczenie:
  • 1
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery WielkanocWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis