Sernik rosa Thermomix Sernik rosa Thermomix

Sernik rosa Thermomix

Sernik rosa, czyli sernik z bezą, na której tworzą się kropelki złotego syropu. Ze względu na to, że konsystencja masy serowej przed pieczeniem jest dość płynna sernik ten nazywany jest również sernikiem lanym.

Średnia ocen: 4.8 (5)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 125 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa i pianka:
  • 5 jajek
  • 650 g mleka
  • 1000 g twarogu, pokrojonego na kawałki
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, w proszku
  • 120 g oleju, np. słonecznikowego
  • 1 szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • masło, dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania

  • 1
    Formę do ciasta wysmaruj masłem. Odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • 2
    Do czystego i suchego naczynia miksującego wsyp 100 g cukier, zmielić 10 s/obr. 10. Przesyp powstały cukier puder do innego naczynia i odstaw na bok (wykorzystamy go do pianki).
  • Ciasto:
  • 1
    Włóż 125 g masła do naczynia miksującego, dodaj 30 g cukru, mąkę, 1 żółtko i 1 całe jajko oraz proszek do pieczenia - wyrobić 1 min/
  • 2
    Tak przygotowane ciasto należy przełożyć na oprószony mąką blat, delikatnie rozwałkować, następnie wyłożyć nim dno przygotowanej wcześniej formy.
  • Masa serowa i pianka:
  • 1
    Oddzielić żółtka od białek i odstawić.
  • 2
    Do naczynia miksującego włożyć żółtka, twaróg, dodać cukier, budynie, mleko i olej, zmiksować 3 min/obr. 6.
  • 3
    Tak przygotowaną masę należy wylać na ciasto i piec 50 min w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
  • 4
    Naczynie miksujące dokładnie umyj i osusz, tak aby nie było ani jednej kropli wody lub tłuszczu (inaczej piana się dobrze nie ubije). Następnie załóż motylek.
  • 5
    Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 1 min 30 s/obr. 3.
  • 6
    Następnie ubijać 1 min 30 s/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać przygotowany wcześniej cukier puder.
  • 7
    Ciasto delikatnie wysuń z piekarnika, pianę z białek przełożyć na ciasto i piec kolejne 10 min (180°C).
  • 8
    Po upieczeniu sernik odstawić do ostudzenia na około 2 godz. przed pokrojeniem i podaniem.

5 komentarzy

Halina 6 stycznia 2020 (19:01)

Wyglada obłędnie

paula 11 kwietnia 2020 (09:14)

wyszedł na święta obłędnie! polecam nie mogłam się powstrzymać i odkroiłam sobie mimo iż dzieciakom nie pozwoliłam 😛

Sabina 14 kwietnia 2020 (23:42)

Polecam jest pyszny

Gabi 3 września 2021 (11:17)

Czy pieczemy go na termoobiegu?
I na jakie wymiary blaszki jest przepis?

Agnieszka 5 grudnia 2022 (08:41)

jakie wymiary blaszki są w tym przepisie tego sernika?

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery ImprezaSernikThermomixWielkanocWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis