Sernik Królewski Sernik Królewski

Sernik Królewski

Jest to zdecydowanie najlepszy przepis na tradycyjny sernik królewski, na kruchym cieście z puszystą masą serową. Ten przepis jest na dużą blachę, jednak możesz przygotować go z połowy składników i upiec w tortownicy o średnicy 27 cm.

Średnia ocen: 3.67 (3)

WAŻNE: Podane składniki są na dużą blachę. Możesz sernik upiec z połowy składników z przepisu w formie o średnicy 27 cm.

Czas przygotowania

2h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Zaawansowany

Poziom trudności

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 200 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 2 kg mielonego sera twarogowego
  • 10 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 100 gram kostki masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny

Sposób przygotowania

  • 1
    Ciasto należy zagnieść i szybko wyrobić. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą, spłaszcz, podziel na 2 części, włóż do zamrażarki na około 2 godziny.
  • 2
    Masa serowa:Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodaj stopniowo żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
  • 3
    Następnie po 1 dużej łyżce dodawaj twaróg i nadal cały czas dokładnie miksuj. Na sam koniec dodaj budyń i otartą skórkę z cytryny.
  • 4
    Białka ubij na sztywną pianę, dodaj je do masy serowej, delikatnie mieszając szpatułką.
  • 5
    Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach prosto na blachę. Podpiecz je przez około 10-13 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • 6
    Na podpieczony ciepły spód wyłóż masę serową, a na jej wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz przez około 1h w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, potem przechowujemy ciasto w lodówce.

3 komentarze

Magdalena 12 marca 2019 (12:25)

Sernik wyszedł obłędny, jednak zrobiłam go z połowy podanych składników! Kruszonka jest idealna, a masa serowa po prostu cudowna! I co najważniejsze… teściowej smakował… 😉

Alicja 13 marca 2019 (16:55)

Uwielbiam, zajadam się tym sernikiem bez opamiętania

Ina 17 marca 2019 (20:45)

Sernik ma nieprawidłowe proporcje. Giganturgiczne ilości składników – 2 kg sera (!!!!),11 jajek i 3 kostki masła – sprawiły,że po 3 h pieczenia,masa serowa była w dalszym ciągu półpłynna.Z ilościami składników,podanymi przez autorkę przepisu,sernik jest nie do upieczenia. Zdecydowanie nie polecam tego przepisu – strata czasu i ogromne marnotrawstwo produktów i wydanych na nie pieniędzy.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery SernikWielkanocWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis