Sernik dyniowy z figami Sernik dyniowy z figami

Sernik dyniowy z figami

Pyszny dyniowy sernik na czekoladowym spodzie z figami wręcz rozpływa się w ustach.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

2h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

15

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżki kakao
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogu
  • 150 g masła,
  • 1,5 szklanki gęstego purée z dyni,
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 5 dużych jajek,
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 figi

Sposób przygotowania

  • 1

    1. Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko, kakao i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.

  • 2

    Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce, dodajemy masło, żółtka, budyń,cukier, puree z dyni i miksujemy na gładką masę. Następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i mieszamy delikatnie z masą serową. Na podpieczony spód wylewamy masę serową, układamy figi pokrojone w grube plastry. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika.

1 komentarz

ada 12 kwietnia 2019 (14:14)

Czy figi można zastąpić innym owocem? np. gruszką?

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Dynia

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis