Genialna, typowo wiosenna sałatka z dodatkiem podprażonych orzechów włoskich oraz koziego sera! Warto taką sałatkę zaserwować również na grillu. Na pewno zniknie jako pierwsza!
Średnia ocen: 0(0)
15min
Czas przygotowania
2
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
2 duże garście świeżego szpinaku typu baby
kilka listków świeżej mięty
200 g koziego sera (rolady)
2 garście świeżych truskawek
mała garść orzechów włoskich
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka musztardy
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
nasiona chia (odrobina)
Sposób przygotowania
1
Listki szpinaku wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone na plasterki truskawki.
2
Orzechy siekamy, ale nie za drobno. Podprażamy je na patelni. Gdy lekko przestygną dodajemy do sałatki.
3
Roladę z koziego sera kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki.
4
Przygotuj dressing: wymieszaj energicznie miód, musztardę, oliwę i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
5
Sałatkę polej dressingiem i udekoruj listkami świeżej mięty i posyp odrobinką nasion chia.
Dodaj komentarz