Sałatka z kapusty pekińskiej i marchewki Sałatka z kapusty pekińskiej i marchewki

Sałatka z kapusty pekińskiej i marchewki

Pyszna, kolorowa, niezwykle pożywna sałatka z kapusty pekińskiej, która idealnie sprawdzi sie również jako sałatka do pracy.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • SAŁATKA:
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
  • 2 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • ¾ szklanka ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
  • 2 łyżeczka ziół prowansalskich (3g)
  • sól i pieprz
  • SOS:
  • pęczek bazylii
  • ¼ szklanka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • Sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

  • SOS:
  • 1
    Zblenduj wszystkie składniki.
  • SAŁATKA:
  • 1
    Ziemniaki i marchewki obierz, pokrój na cienkie talarki. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Talarki marchewki, ziemniaków i ciecierzycę przełóż do miski, skrop oliwą i wymieszaj z solą, pieprzem i ziołami.
  • 2
    Piekarnik rozgrzej do 200ºC. Wyłóż warzywa na blachę z papierem do pieczenia i zapiekaj przez przez 45 minut. Po upieczeniu wyciągnij i odstaw do przestudzenia. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • 3
    Posiekaj kapustę pekińską, przeżuć ją do miski i polej sosem. Następnie dodaj do sałaty pieczone warzywa z ciecierzycą i ugotowany ryż.
  • 4
    Wszystko starannie wymieszaj i oprósz sezamem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki CiecierzycaMarchewka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis