Pyszna, dobrze zbilansowana sałatka, która na pewno zasmakuje, wszystkim fanom buraka. Połączenie pomarańcza, granatu, orzechów i pieczonego buraka to kompozycja smakowa, która zaskoczy nie jedną osobę.
Średnia ocen: 0(0)
20min
Czas przygotowania
2
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1 mniejszy burak
100 g ricotty
4 łyżki orzechów włoskich
1 pomarańcz
2 porcje rukoli
garść ziaren granatu
sól, pieprz
szczypta rozmarynu
oliwa z oliwek extra vergine
Dressing:
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Sposób przygotowania
1
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. W piekarniku nagrzewać żaroodporną blaszkę lub formę. Buraka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Obtoczyć w ok. 2 łyżkach oliwy extra vergine i położyć na rozgrzanej blaszce w piekarniku. Piec przez ok. 5 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez następne 5 minut (lub krócej, w zależności od grubości plasterków).
2
W tym czasie na patelni podprażyć orzechy, a na półmiskach rozłożyć rukolę. Na środku rukoli położyć ricottę i posypać granatem. Obrać pomarańcza i pokroić go na mniejsze kawałki, ułożyć na sałatce.
3
Wyjąć upieczone buraczki, ułożyć je na usałatce i posypać orzechami.
4
Wszystkie składniki na dressing dokładnie ze sobą wymieszać i polać nim sałatkę.
Dodaj komentarz