Sałatka meksykańska z nachosami Sałatka meksykańska z nachosami

Sałatka meksykańska z nachosami

Warstwowa sałatka z nachosami, to tak zwana sałatka „król imprezy”! Jest bardzo efektowna i zawsze robi wrażenie na gościach. Polecana zwłaszcza w okresie karnawałowym.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

5

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 500 g pieczarek
  • odrobina masła
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 czerwone cebuli
  • 4 pomidory
  • 200 g sera żółtego
  • 1/2 sałaty lodowej (pokrojona na mniejsze kawałki)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml jogurt naturalny
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 opakowanie chipsów nachos
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka ostra do smaku

Sposób przygotowania

  • 1
    Mięso podsmażamy z niewielką ilością tłuszczu. Cebulę siekamy na drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku i pod koniec smażenia dodajemy koncentrat. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  • 2
    Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę
  • 3
    Przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 4
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 5
    W misce (najlepiej szklanej) układamy warstwy sałatki według następującej kolejności: sałata lodowa pomidory mięso pieczarki kukurydza fasola sos ser nachosy
  • 6
    Sałatkę wstawiamy do lodówki, aby się przegryzła.

1 komentarz

Marian 30 grudnia 2019 (13:37)

coś takiego zjadłbym dziś 2x w ciągu dnia 😀

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis