Ptysie Ptysie

Ptysie

Jak zrobić domowe ptysie z pysznym kremem w środku? Nic prostrzego, ten na pozór skomplikowany deser robi się bardzo prosto.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ptysie - ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 200 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  • 1
    W rondlu zagotuj szklankę wodę z dodatkiem masła i soli.
  • 2
    Do gotującej się wody z masłem dodajemy mąkę cały czas mieszając łyżką, tak by ciasto odchodziło od ścianek rondla. Następnie ściągamy rondel z ognia i odkładam do wystudzenia.
  • 3
    Następie za pomocą miksera miksujemy ciasto i dodajemy po jednym jajku – w odstępach. Po każdorazowym dodaniu jajka miksujemy do jego całkowitego połączenia się i wówczas możemy dodać kolejne i tak powtarzamy ten proces, aż dodamy wszystkie 4 jajka.
  • 4
    Blachę lekko natłuszczamy delikatnie olejem i dopiero wykładamy papier do pieczenia.
  • 5
    Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na przygotowaną wcześniej blachę wyciskamy okrągłe ptysie. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, ponieważ ptysie urosną podczas pieczenia.
  • 6
    Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 25 min. Ptysie powinny być rumiane i chrupiące. Po upieczeniu odkładamy je do całkowitego ostygnięcia.
  • Krem:
  • 1
    W czasie gdy ptysie się studzą, należy przygotować krem. Serem mascarpone, śmietanę i cukier puder należ zmiksować. Miksujemy do momentu otrzymania gęstej, jednolitej konsystencji.
  • Podanie:
  • 1
    Ptysie przekrwamy na pól i na dolną część wykładamy krem. Następnie przykrywamy drugą połówką. Ptysie możemy dodatkowo udekorować cukrem pudem. Przechowujemy je w lodówce.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis