To chyba najsmaczniejszy i najprostszy przepis na tartę z kremem mascarpone. Tarta jest idealną propozycją deseru z owocami. Zamiast borówek możemy użyć oczywiście innych owoców np. malin lub truskawek.
Średnia ocen: 0(0)
1h
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Spód:
250 g herbatników pełnoziarnistych
150 g masła
Krem:
500 g serka mascarpone
2 tabliczki białej czekolady
Dekoracja:
400 g borówek lub innych owoców np. malin
Sposób przygotowania
Spód
1
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2
Masło roztopić i lekko przestudzić.
3
Herbatniki zblendować z przestudzonym masłem na mokry piasek.
4
Formę do tarty lub tortownicę o średnica 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć do niej herbatnikowo - maślaną masę. Masę bardzo mocno docisnąć do spodu i boków formy.
5
Spód piecz przez 25-30 minut (aż ciasto się ładnie zarumieni). Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
Krem
1
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie stopniowo dodawać ją do mascarpone, nieustannie miksować na średnich obrotach miksera.
2
Tak przygotowaną masę mascarpone przelać do formy od tarty. Wierzch udekorować borówkami (lub innymi ulubionymi owocami), delikatnie zanurzając je w kremie.
3
Tartę włożyć do lodówki i schłodzić przez przynajmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Dodaj komentarz