Potrawka z kurczaka

Jest to tradycyjny przepis na potrawkę z kurczaka, możemy go oczywiście zmodyfikować pod swoje upodobania smakowe i dodać do sosu takie przyprawy jak lubimy, wówczas nadamy daniu ciekawy, orientalny smak.

Ocena:

(4)
Potrawka z kurczaka Potrawka z kurczaka
Czas przygotowania

25min

Porcji z przepisu

3 porcje

Poziom trudności

Łatwy


Potrawka z kurczaka

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła
  • natka pietruszki lub koperek
  • Do smaku:
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • Do podania:
  • ugotowane ziemniaki, kasza lub ryż

Sposób przygotowania:

  • 1

    Mięso pokroić na nieduże kawałki (na 1 kęs). Przyprawić je solą, pieprzem i słodką papryką.
    Pierwszy krok pokrój mięso
    Pierwszy krok pokrój mięso

  • 2

    Następnie mięso podsmażyć krótko na maśle, po 2 min z każdej strony. Użyj większej patelni.
    Drugi krok podsmaż mięso
    Drugi krok podsmaż mięso

  • 3

    Po tym czasie dodaj do kurczaka gorący bulion. Zagotuj.
    Trzeci krok dodaj bulion
    Trzeci krok dodaj bulion

  • 4

    Mrożoną marchewkę z groszkiem przelej wrzącą wodą by nie była zmrożona. Dodaj ją do kurczaka i bulionu. Gotuj na większym ogniu bez przykrycia przez około 8 – 10 minut, co jakiś czas mieszając.
    Czwarty krok dodaj marchewkę z groszkiem
    Czwarty krok dodaj marchewkę z groszkiem

  • 5

    W osobnym naczyniu rozrób dobrze mąki ze śmietanką i przelej ją na patelnię do kurczaka i marchewki z groszkiem (cały czas mieszaj, aby nie pojawiły się grudki). Gotuj wszystko razem jeszcze około 2 minuty, tak aby sos zgęstniał. Jeśli trzeba to dopraw jeszcze według uznania solą, pieprzem i słodką papryką.
    Piąty krok dodaj śmietanę
    Piąty krok dodaj śmietanę

  • 6

    Danie podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą posypując wierzch natką pietruszki bądź koperkiem.
    Szósty krok podawaj z ryżem
    Szósty krok podawaj z ryżem


4 komentarze

SylwiaM

15 marca 2019 (09:39)

Moja córka to niejadek, ale ten obiad jej ewidentnie zasmakował. Dziękuję za przepis!

Renata

25 kwietnia 2022 (12:32)

Ile tego bulionu? W składnikach nie jest wymieniony. Pozdrawiam

Kazia

14 sierpnia 2022 (21:02)

Pyszne danie na obiad. Idealne po rosole.

Bartek

14 sierpnia 2022 (21:03)

Ja lubię z kluskami śląskimi.

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne · Kolacje · Lunch

Autor: ewa · 14 marca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis