Pomidory zapiekane z mozzarellą Pomidory zapiekane z mozzarellą

Pomidory zapiekane z mozzarellą

Prosta i szybka przystawka, idealna na imprezę w gronie rodziny i znajomych.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 pomidory malinowe
  • 200 g mozzarelli
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • oliwa

Sposób przygotowania

  • 1
    Pomidory myjemy i osuszamy. Ścinamy górę pomidorów od strony ogonka. Za pomocą łyżki wyciągamy miąższ. W środku pomidory lekko należy osolić i obsypać delikatnie suszoną bazylią. Tak przygotowane pomidory odkładamy wydrążoną stroną do dołu, aby nadmiar soków spływał.
  • 2
    Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy.
  • 3
    Pomidory wypełniamy mozzarellą. Następnie nafaszerowane pomidory układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
  • 4
    Pomidory wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekamy, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, ok 15-20 minut na funkcji termoobieg. Po upieczeniu posypujemy posiekanym szczyporkiem. Podajemy na ciepło.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski KolacjaMozzarellaPomidoryPrzystawki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis