Placki ziemniaczano-cukiniowe bez smażenia Placki ziemniaczano-cukiniowe bez smażenia

Placki ziemniaczano-cukiniowe bez smażenia

Placuszki można łatwo zabrać na wynos w pojemniku np. jako lunch do pracy.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10 placków

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 1 cukinia
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy (pieprz ziołowy, cytrynowy, oregano, przyprawa do ziemniaków)
  • sól, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

  • 1

    Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na kilkanaście minut, żeby puściła woda. Zetrzeć ziemniaki i cebulę.

  • 2

    Kroimy paprykę w kosteczkę i w dużej misce łączymy ze sobą: cukienie, ziemniaki, cebulę, paprykę, jajka oraz mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Bardzo polecam pieprz cytrynowy, który daje niesamowity aromat. Jeśli jednak akurat go nie posiadacie, może być zwykły.

  • 3

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia. 

  • 4

    Formujemy placki na blaszce i zapiekamy przez około 45-50 minut. Ja w połowie czasu przewracam je na drugą stronę, pomagam sobie podważając placuszki nożem, ponieważ mogą przywrzeć delikatnie do papieru.

1 komentarz

Benia 5 kwietnia 2019 (21:21)

Dziś zaserwowałam rodzince na obiad te placuszki! Nie piekłam ich jednak w piekarniku tylko szybko smażyłam na patelni, tak jak zwykłe placki ziemniaczane. Wyszły genialnie. Mąż tak zachwalał i tak się nim zajadał, że nie nadążałam ich smażyć.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Naleśniki i placki CukiniaFitKolacjaObiad z cukinią

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis