Placki z jabłkami Placki z jabłkami

Placki z jabłkami

Uwielbiają je dzieci i dorośli. Placki z jabłkami to niezwykle smaczna przekąska, którą można podawać cukrem pudrem, dżemem, miodem albo syropem klonowym.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

16 placków

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 jajka
  • szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 3 średnie jabłka - 450 g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej - 250 g
  • po pół płaskiej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • szczypta łyżeczka cynamonu
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania

  • 1
    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia lub sodą.
  • 2
    Oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep, dodaj mleko, cukier puder, jedną łyżeczkę oleju, szczyptę soli i cynamonu. Następnie powoli wsypuj mąkę i cały czas mieszając (najlepiej mikserem).
  • 3
    Jabłka umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki - opcjonalnie możesz też zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami.
  • 4
    Do ciasta dodaj jabłka i płatki migdałów, wszystko wymieszaj łyżką.
  • 5
    Białka ubij mikserem na sztywną pianę, powoli dodaj do masy, cały czas delikatnie mieszając.
  • 6
    Rozgrzej dużą patelnię, dodaj odrobinę oleju i stołową łyżką nakładaj ciasto formując placuszki.
  • 7
    Smaż około 1-2 minut z każdej strony.
  • 8
    Podawaj z cukrem pudrem, dżemem, miodem lub syropem klonowym.

2 komentarze

Magda 3 września 2018 (14:50)

Moje dzieci je uwielbiają

Weronika 8 listopada 2019 (15:09)

Udały się cudowne polecam!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Naleśniki i placki Dla dzieciJabłkaKolacja

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis