Przepis na pistacjowy sernik na zimno z serkiem mascarpone – zasmakuje każdemu! Sernik nie należy do tych lekkich, ale obłędnie pachnie pistacjami i smakuje znakomicie.
Średnia ocen: 5(1)
1h
Czas przygotowania
8
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Spód:
160 g ciastek typu Oreo
40 g masła
Masa serowa:
250 g twarogu, tłustego zmielonego trzykrotnie (nie może być kwaśny)
250 g serka mascarpone
370 g pasty/kremu pistacjowego (najlepiej marki Callebaut. Jest to pasta bez cukru.)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300 ml śmietany kremówki 36% (zimnej)
9 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki)
45 ml wody
Dekoracja:
niesolone pistacje
granat
Sposób przygotowania
Spód:
1
Ciastka zmiksować w malakserze do całkowitego pokruszenia. Dodać masło i wymieszać do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
2
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. ubić łyżką, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Masa:
1
Twaróg i mascarpone, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać krem/pastę pistacjową, ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksować do połączenia.
2
W rondelku zalać żelatynę w proszku 45 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie rondelek postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, jednak nie możemy doprowadzić do wrzenia, gdyż żelatyna straci wówczas swoje żelujące właściwości. Po rozpuszczeniu odstawiamy do przestudzenia.
3
Do lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek.
4
Tak zahartowaną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. Krótko schłodzić w lodówce - by masa serowa nie stężała.
5
W osobnej misce ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy serowej z żelatyną. Dodawaj ubitą śmietanę partiami delikatnie mieszając z masą serową.
6
Tak przygotowaną masę należy wyłożyć na spód z ciastek. Wyrównać szpatułką i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Dekoracja:
1
Schłodzony sernik oprószyć posiekanymi niesolonymi pistacjami i ziarnami granatu.
1 komentarz
To musi być pyszne