Pierniczki bożonarodzeniowe Pierniczki bożonarodzeniowe

Pierniczki bożonarodzeniowe

Pieczenie pierników przed świętami to już tradycja w wielu rodzinnych domach. Przesyłam przepis na pierniczki, które co roku pojawiają się na naszych stołach.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 60 dag mąki
  • 25 dag miodu
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozpuszczamy masło z miodem i przyprawą do pierników (na małym ogniu). Odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy z sodą i robimy w niej na środku wgłębienie. Wlewam w nie rozpuszczone masło z miodem, cukier puder, jedno jajko oraz łyżkę rumu (opcjonalnie).
  • 2
    Cisto należy zagnieść i wyrabiać do momentu, aż będzie "lśniące". Na blacie lub stolnicy posypanej mąką, wałkujemy ciasto (ja sobie dzielę na kilka razy) do grubości około pół centymetra. Foremkami o bożonarodzeniowych kształtach wycinamy pierniczki.
  • 3
    W miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni pierniku przez 10-15 minut.
  • 4
    Gotowe pierniczki należy udekorować dostępnymi w sklepach kolorowymi polewami lub własnoręcznie zrobionym lukrem.
  • 5
    Pierniczki należy przechowywać po wystudzeniu w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z każdym dniem smakują lepiej.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Wigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis