Pięknie wyglądające babeczki z kremem Pięknie wyglądające babeczki z kremem

Pięknie wyglądające babeczki z kremem

Przepis na babeczki z kremem jest dość podstawowy i tradycyjny. Babeczki prezentują się tak wiosennie, delikatnie, że idealnie nadają się na wielkanocny deser. Często przygotowuje się je też jako babeczki komunijne. Sprawdzą się na przeróżnych uroczystościach jak i na codzień 🙂

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

około 8 babeczek

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Babeczki:
  • 110 g masła
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej
  • Krem:
  • 120 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dekoracja:
  • pastelowe jajeczka czekoladowe lub pianki do dekoracji

Sposób przygotowania

  • 1
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski.
  • 2
    W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
  • 3
    Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wmieszać drobinki czekoladowe.
  • 4
    Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.
  • 5
    Babeczki pieczemy około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić na kratce.
  • Krem:
  • 1
    Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego ozdobić wystudzone babeczki. Zwieńczyć górę babeczek z kremem jajeczkami lub piankami. Ze względy na bitą śmietanę przechowujemy w chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery Impreza

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis