Czy jest ktoś kto nie lubi pieczonych ziemniaczków? Chyba nie! Takie ziemniaczki są idealnym dodatkiem do dań mięsnych jaki i wegetariańskich.
Średnia ocen: 0(0)
1h 15min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Wartości odżywcze
Kalorie
232 kcal/porcję
Składniki
1 kg małych młodych ziemniaków
2 łyżki oleju rzepakowego
świeży rozmaryn
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1
Jeśli mamy młode ziemniaczki to dokładnie je myjemy, przekrawamy na pół. (Stare ziemniaki należy cienko obrać).
2
Wykładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy olejem i wstawiamy do zimnego piekarnika na środkową półkę. Piec około 30 minut od chwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 stopni C.
3
Świeży rozmaryn opłukać, osuszyć, oberwać listki i posiekać. Ziemniaki obsypać rozmarynem, solą i pieprzem. Dopiec około 15 min tak, aby były rumiane.
Dodaj komentarz