Pieczone jabłka z kruchymi ciasteczkami Pieczone jabłka z kruchymi ciasteczkami

Pieczone jabłka z kruchymi ciasteczkami

Klasyczne pieczone jabłka wypełnione ulubioną konfiturą, cynamonem, rodzynkami i kruchymi ciasteczkami. Idealnie do nich pasują lody waniliowe.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 6 jabłek
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • konfitura z żurawin (lub inna ulubiona)
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • garść kruchych ciasteczek zbożowych
  • 2 goździki

Sposób przygotowania

  • 1
    Jabłka dokładnie myjemy i umieszczamy w dużym garnku. Owoce zalewamy wodą, dodajemy 2 goździki i gotujemy ok. 10 minut.
  • 2
    Konfiturę łączymy z łyżką cukru brązowego, pokruszonymi ciasteczkami i posiekanymi orzechami. Podgotowane jabłka wyjmujemy z garnka, wydrążamy środek i napełniamy farszem. Posypujemy cynamonem.
  • 3
    Owoce umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut (do momentu, aż skórka lekko zbrązowieje). Podajemy na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Dla dzieciJabłka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis