Karmelizowany grejpfrut z wiórkami kokosowymi Karmelizowany grejpfrut z wiórkami kokosowymi

Karmelizowany grejpfrut z wiórkami kokosowymi

W tym przepisie wykorzystuje tylko połowę grejpfruta.

Średnia ocen: 4.89 (9)
Czas przygotowania

10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • ½ dużego grejpfruta
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  • 1

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni - opcja grill

  • 2

    Ostrym nożem delikatnie przejedź między miąższem, a skórką grejpfruta, następnie delikatnie przytnij miąższ (bez przecięcia skórki) na krzyż - ma to na celu ułatwić nam spożywanie grejpfruta.

  • 3

    Umieść grejpfruta na blaszce do pieczenia - rozcięciem do góry. Miód wymieszaj z odrobiną cynamonu i rozsmaruj na grejpfrucie.

  • 4

    Zapiekaj przez około 5 minut, do momentu gdy miód zacznie się karmelizować.

  • 5

    Wyciągnij grejpfruta i od razu posyp go wiórkami kokosowymi. Niech grejpfrut chwilę przestygnie, wystarczy dosłownie 1 minuta, ale koniecznie zjedz gdy będzie jeszcze ciepły.

9 komentarzy

Paulina 4 marca 2019 (14:31)

Ten karmelizowany grejpfrut jest przepyszny. Wolę bez wiórków ale to już kwestia gustu i smaku. 5 gwiazdek!

AgataD 4 marca 2019 (23:28)

Prosty i dobry przepis. Trafia do ulubionych.

Adelina 5 marca 2019 (18:49)

Sprawdzony przepis polecam

luk 9 marca 2019 (18:13)

Smakował dobrze

Kati 17 marca 2019 (20:50)

Dziś przetestowany. Super smak i wiórki pasują tu idealnie.

angie 25 marca 2019 (09:43)

pyszne

Rafal 2 kwietnia 2019 (13:39)

dla mnie bez kokosa lepsze

Janush 7 kwietnia 2019 (18:50)

Spoko

Sara 17 kwietnia 2019 (11:12)

mniami 😀 pierwszy raz coś karmelizuję. Pamiętam z dzieciństwa jak robił mój tata na patelni krówki karmelizowane tez byly pyszne

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis