Pieczone bakłażany Pieczone bakłażany

Pieczone bakłażany

To jeden z moich ulubionych sposobów na podanie bakłażana! Te danie może być lekkim obiadem lub ciepłą, sytą kolacją.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • garść posiekanej natki pietruszki/kolendry
  • pestki z połowy granata
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
  • 2
    Bakłażana myjemy i przekrawamy wzdłuż. Miąższ bakłażana nacinamy w kratkę - ale uważamy, aby nie przeciąć skórki, nacinamy tylko miąższ.
  • 3
    Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z oliwą. Następnie nacieramy oliwą bakłażana i wstawiamy do piekarnika na 25 - 30 min.
  • 4
    W tym czasie robimy sos: jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • 5
    Po upieczeniu bakłażany polewamy sosem i posypujemy pestkami granata oraz natką pietruszki lub kolendrą.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski GranatJogurtKolacjaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis