Idealny jesienny posiłek z kaszy gryczanej w postaci deseru. Cudowne połączenie jabłek i orzechów włoskich sprawia, że danie jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale również bardzo aromatyczne.
Średnia ocen: 0(0)
1h
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1 ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej (surowej)
2 jabłka
2 ½ szklanki mleka kokosowego (z puszki)
1 szklanka orzechów włoskich
¼ szklanka miodu
1 ½ łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
¼ łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina jogurt naturalnego
Sposób przygotowania
1
Piekarnik rozgrzej do 180C. Formę o średnicy 20 cm wysmaruj olejem kokosowym, (może to być forma do tarty, ale wyższa, forma żeliwna lub blaszka).
2
Zmiel kaszę gryczaną i przełóż do dużej miski. Dodaj do niej proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Wymieszaj.
3
Jabłka obierz, orzechy posiekaj.
4
W drugiej misce wymieszaj mleko kokosowe i miód. Na formę w której będziesz zapiekać gryczankę wylej 1/3 mleka wymieszanego z miodem, a następnie równomiernie posyp połową mieszanki z kaszą. Całość posyp połową posiekanych orzechów i połową pokrojonych w kostkę jabłek.
5
Teraz ponownie na wierzch wlej 1/3 mleka kokosowego i posyp pozostałą połową kaszy i ponownie zalej mlekiem.
6
Udekorować pozostałymi orzechami włoskimi i jabłkami. Włożyć do piekarnika i piec przez 45-50 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złoty. Podawać z jogurtem i miodem.
Dodaj komentarz