Pieczona gryczanka z jabłkami Pieczona gryczanka z jabłkami

Pieczona gryczanka z jabłkami

Idealny jesienny posiłek z kaszy gryczanej w postaci deseru. Cudowne połączenie jabłek i orzechów włoskich sprawia, że danie jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale również bardzo aromatyczne.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej (surowej)
  • 2 jabłka
  • 2 ½ szklanki mleka kokosowego (z puszki)
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • ¼ szklanka miodu
  • 1 ½ łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina jogurt naturalnego

Sposób przygotowania

  • 1
    Piekarnik rozgrzej do 180C. Formę o średnicy 20 cm wysmaruj olejem kokosowym, (może to być forma do tarty, ale wyższa, forma żeliwna lub blaszka).
  • 2
    Zmiel kaszę gryczaną i przełóż do dużej miski. Dodaj do niej proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Wymieszaj.
  • 3
    Jabłka obierz, orzechy posiekaj.
  • 4
    W drugiej misce wymieszaj mleko kokosowe i miód. Na formę w której będziesz zapiekać gryczankę wylej 1/3 mleka wymieszanego z miodem, a następnie równomiernie posyp połową mieszanki z kaszą. Całość posyp połową posiekanych orzechów i połową pokrojonych w kostkę jabłek.
  • 5
    Teraz ponownie na wierzch wlej 1/3 mleka kokosowego i posyp pozostałą połową kaszy i ponownie zalej mlekiem.
  • 6
    Udekorować pozostałymi orzechami włoskimi i jabłkami. Włożyć do piekarnika i piec przez 45-50 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złoty. Podawać z jogurtem i miodem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery JabłkaKaszaOrzechy

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis