Owoce leśne pod kruszonką Owoce leśne pod kruszonką

Owoce leśne pod kruszonką

Tak naprawdę ten przepis może służyć jako baza, a użyć możemy do niego dowolnych owoców, które mamy pod ręką.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4-6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 125 g masła
  • 60 g płatków owsianych
  • 40 g płatków migdałowych
  • 30 g pestek słonecznika
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 75 g cukru (najlepiej brązowego)
  • 500 g mrożonych owoców leśnych (lub dowolnych jakie masz)
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 50 g cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
  • 2
    Masło rozpuszczamy w rondelku, a po rozpuszczeniu odstawiamy do przestudzenia.
  • 3
    W misce mieszamy płatki owsiane, migdałowe, słonecznik, mąkę, cynamon i cukier.
  • 4
    Do naczynia do zapiekania przekładamy owoce i posypujemy je skrobią kukurydzianą oraz cukrem wanilinowym. Mieszamy.
  • 5
    Rozpuszczone i przestudzone masło mieszamy z owsianą posypką i układamy ją za pomocą łyżki na owocach. Nie przejmuj się jeśli gdzieniegdzie będą prześwity.
  • 6
    Gotowe danie wstawiamy na 25 min do piekarnika. Najlpiej smakuje podane na ciepło z gałką lodów.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis