Ostatnio ulubioną przekąska do pracy mojego męża są obwarzanki . Ze względu że dziś sobota i ma wolne no to ich nie kupi. Więc postanowiłam zrobić je sama . Wyszły bardzo smaczne polecam.
Drożdże kruszymy i wkładamy do kubka zalewamy letnim mlekiem i wodą. Następnie mąkę przesiewamy do miski dodajemy masło sól rozczyn i wszystko dokładnie mieszam drewnianą łyżką. Wykładamy ciasto na stolnicę i ugniatamy ciasto zostawiamy je aby odpoczęło na ok. 20 minut.
Po tym czasie wyjmuję z miski i kroimy je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek formujemy na kształt podłużnego wałka. Wałek chwytamy w połowie i zaczynam zawijać końce. Łączymy ze sobą końcówki i lekko je ugniatamy.
Obwarzanki przed pieczeniem wrzucamy do wrzącej wody. Powinny się obgotowywać ale krótko około.1-3 minuty aż wypłyną. Po wypłynięciu wyciągamy je cedzakową łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy je czarnuszką sezamem makiem tym co mamy i lubimy.
Pieczemy około 20 min. do momentu aż nabiorą złotego koloru w temperaturze 200 st. grzałka góra-dół. SMACZNEGO
Dodaj komentarz