Obłędna tarta z żurawiną Obłędna tarta z żurawiną

Obłędna tarta z żurawiną

Tarta z żurawiną to idealna propozycja w jesienno zimowe dni. Cudownie sprawdzi się również jako propozycja ciasta w okresie świąt bożego narodzenia. Tarta jest słodko-kwaśna i niezwykle aromatyczna, w dodatku jest to przepis bez pieczenia!

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Spód:
  • 120 g ciastek pełnoziarnistych
  • 1 łyżeczka imbiru w proszuku
  • 1 szklanka orzechów pekan
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Curd żurawinowy:
  • 340 g świeżej żurawiny (opcjonalnie mrożonej)
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 jajka (duże)
  • 2 żółtka
  • Świeżo otarta skórka z 1 cytryny
  • 125 ml wyciśniętego soku z cytryny
  • 175 g masła (najlepiej w temp. pokojowej)
  • Dekoracja:
  • 100 g świeżej żurawiny (opcjonalnie mrożonej)
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 szklanka wody
  • dodatkowo odrobina cukru do obtoczenia żurawiny
  • otarta skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania

  • Spód
  • 1
    Wszystkie składniki zblendować/zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  • 2
    Przygotować wyższą formę do tarty (około 5 cm wysokości), ewentualnie jeśli takiej nie posiadamy, możemy użyć tortownicy o średnicy 24 cm.
  • 3
    Boki (do połowy wysokości) i spód formy wyłożyć masą ciasteczkową. Dokładnie wyrównać, uklepać dno i boki formy. Następnie schłodzić w lodówce.
  • Curd żurawinowy
  • 1
    Żurawinę, wodę oraz 200 g cukru umieścić w garnku.
  • 2
    Dokładnie wymieszać, zagotować i na małym ogniu przez około 10 minut, do momentu, aż żurawina popęka. Znaczna część wody powinna odparować, dzięki czemu powstanie gęsty dżem (uwaga: od konsystencji dżemu będzie zależała konsystencja żurawinowego curdu: dżem ma nie być zbyt suchy, ale jednocześnie nie może być w nim zbyt dużo wody).
  • 3
    Następnie ściągnąć garnuszek z ognia, odstawić do przestudzenia i zmiksować blenderem na gładkie puree.
  • 4
    Puree przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek. Odstawić do wystudzenia. Następnie, przestudzone puree przełożyć do czystego rondelku, dodać jajka, żółtka, pozostałe 100 g cukru, skórkę i sok z cytryny.
  • 5
    Wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną i zagotować.
  • 6
    Gotując, bardzo często należy mieszać, aż żurawinowy curd lekko zgęstnieje i będzie pozostawał na łyżce oblepiając ją. Curd powinien się wyraźnie zagotować (zabulgotać). Wówczas należy zdjąć go z palnika i dodawać stopniowo do niego masło, mieszając rózgą kuchenną, aż do całkowitego roztopienia masła. Na koniec całość jeszcze raz dobrze przemieszać.
  • 7
    Schłodzony spód do tarty wyjąć z lodówki, wypełnić jeszcze ciepłym żurawinowym curdem i wyrównać.
  • 8
    Schłodzić z lodówce przez całą noc.
  • Dekoracja:
  • 1
    Żurawinę, 2 łyżki cukru i wodę umieścić w garnuszku i zagotować, tylko do momentu popękania żurawiny. Delikatnie ją odsączyć na sitku. Przestudzić i obtoczyć w cukrze.
  • 2
    Tak przygotowaną dekorację również odstawiamy na noc. Na drugi dzień, gdy ciasto będzie gotowe, wyciągamy je z lodówki i dekorujemy ciasto przygotowaną żurawiną, wykładając ją na wierzch ciasta. Na koniec posypujemy całość otartą skórką z cytryny.

2 komentarze

Iga 28 października 2019 (19:25)

Naprawdę obłędna 🙂

Bożena Kowalczyk 27 listopada 2019 (14:19)

Bajkowy deser! Sezon na żurawinkę rozpoczęty z pyszną tartą! Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Wigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis