Tarta z żurawiną to idealna propozycja w jesienno zimowe dni. Cudownie sprawdzi się również jako propozycja ciasta w okresie świąt bożego narodzenia. Tarta jest słodko-kwaśna i niezwykle aromatyczna, w dodatku jest to przepis bez pieczenia!
Średnia ocen: 5(2)
1h
Czas przygotowania
8
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Spód:
120 g ciastek pełnoziarnistych
1 łyżeczka imbiru w proszuku
1 szklanka orzechów pekan
60 g roztopionego masła
1 łyżka brązowego cukru
Curd żurawinowy:
340 g świeżej żurawiny (opcjonalnie mrożonej)
300 g drobnego cukru do wypieków
1/4 szklanki wody
3 jajka (duże)
2 żółtka
Świeżo otarta skórka z 1 cytryny
125 ml wyciśniętego soku z cytryny
175 g masła (najlepiej w temp. pokojowej)
Dekoracja:
100 g świeżej żurawiny (opcjonalnie mrożonej)
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1/4 szklanka wody
dodatkowo odrobina cukru do obtoczenia żurawiny
otarta skórka z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Spód
1
Wszystkie składniki zblendować/zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
2
Przygotować wyższą formę do tarty (około 5 cm wysokości), ewentualnie jeśli takiej nie posiadamy, możemy użyć tortownicy o średnicy 24 cm.
3
Boki (do połowy wysokości) i spód formy wyłożyć masą ciasteczkową. Dokładnie wyrównać, uklepać dno i boki formy. Następnie schłodzić w lodówce.
Curd żurawinowy
1
Żurawinę, wodę oraz 200 g cukru umieścić w garnku.
2
Dokładnie wymieszać, zagotować i na małym ogniu przez około 10 minut, do momentu, aż żurawina popęka. Znaczna część wody powinna odparować, dzięki czemu powstanie gęsty dżem (uwaga: od konsystencji dżemu będzie zależała konsystencja żurawinowego curdu: dżem ma nie być zbyt suchy, ale jednocześnie nie może być w nim zbyt dużo wody).
3
Następnie ściągnąć garnuszek z ognia, odstawić do przestudzenia i zmiksować blenderem na gładkie puree.
4
Puree przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek. Odstawić do wystudzenia. Następnie, przestudzone puree przełożyć do czystego rondelku, dodać jajka, żółtka, pozostałe 100 g cukru, skórkę i sok z cytryny.
5
Wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną i zagotować.
6
Gotując, bardzo często należy mieszać, aż żurawinowy curd lekko zgęstnieje i będzie pozostawał na łyżce oblepiając ją. Curd powinien się wyraźnie zagotować (zabulgotać). Wówczas należy zdjąć go z palnika i dodawać stopniowo do niego masło, mieszając rózgą kuchenną, aż do całkowitego roztopienia masła. Na koniec całość jeszcze raz dobrze przemieszać.
7
Schłodzony spód do tarty wyjąć z lodówki, wypełnić jeszcze ciepłym żurawinowym curdem i wyrównać.
8
Schłodzić z lodówce przez całą noc.
Dekoracja:
1
Żurawinę, 2 łyżki cukru i wodę umieścić w garnuszku i zagotować, tylko do momentu popękania żurawiny. Delikatnie ją odsączyć na sitku. Przestudzić i obtoczyć w cukrze.
2
Tak przygotowaną dekorację również odstawiamy na noc. Na drugi dzień, gdy ciasto będzie gotowe, wyciągamy je z lodówki i dekorujemy ciasto przygotowaną żurawiną, wykładając ją na wierzch ciasta. Na koniec posypujemy całość otartą skórką z cytryny.
2 komentarze
Iga28 października 2019 (19:25)
Naprawdę obłędna
Bożena Kowalczyk27 listopada 2019 (14:19)
Bajkowy deser! Sezon na żurawinkę rozpoczęty z pyszną tartą! Dziękuję za przepis.
2 komentarze
Naprawdę obłędna
Bajkowy deser! Sezon na żurawinkę rozpoczęty z pyszną tartą! Dziękuję za przepis.