Naleśniki na słono Naleśniki na słono

Naleśniki na słono

Jest to chyba najprostszy przepis na naleśniki na słono. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 120 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry

Sposób przygotowania

  • 1
    Jajko mieszamy z mąką i solą, dodajemy stopniowo mleko oraz wodę, cały czas mieszając. Gdy ciasto będzie miało już jednolitą konsystencję dodajemy roztopione (ostudzone) masło. Odstawiamy ciasto na parę minut, aby odpoczęło. Następnie na mocno rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z obu stron.
  • Farsz
  • 1
    Szpinak umyj i osusz, czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek ze szpinakiem przez około 2 minuty, następnie dodaj curry i wymieszaj.
  • 2
    Jeśli szpinak puścił wodę to należy ją odsączyć, następnie wymieszaj go z pokruszonym serem feta. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki. Przed podaniem podsmaż je na niewielkiej ilości masła.

2 komentarze

SylwiaM 12 marca 2019 (12:19)

Moje kulinarne odkrycie roku. Pycha! A myślałam, ze nie lubię szpinaku 😛

Edgar 21 marca 2019 (23:11)

Mniami

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Naleśniki i placki Dla dzieciDla karmiącej piersiąDla kobiet w ciążyKolacjaObiadŚniadanieŚniadanie dla dzieciSzpinak

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis