Mini zapiekanka z brokułów i ziemniaka (można zastąpić batatem) to idealna propozycja zdrowego i pożywnego obiadu – jest to przepis na obiad na jedną osobę.
Średnia ocen: 5(1)
30min
Czas przygotowania
1
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
200 gram brokuła
1 ziemniak (większy)
1/4 cebuli
3 jajka
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 180° C i delikatnie wysmaruj oliwą małe naczynie do zapiekania.
2
Ugotuj (najlepiej na parze) brokuła i ziemniaka (pokrojonego w grubszą kostkę), aż będą al dente.
3
Rozpuść masło klarowane lub opcjonalnie olej kokosowy na patelni i zeszklij posiekaną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4
Następnie dodaj brokuły i ziemniaki i dopraw solą i pieprzem (i ewentualnie ziołami prowansalskimi).
5
Warzywa przeżuć do naczynia do zapiekania.
6
Jajka ubij ze szczyptą soli i zalej warzywa jajeczną masą.
7
Piecz około 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku.
1 komentarz
malgonia25 listopada 2019 (09:46)
robilam na kolacje, ale zdecydowanie za mało wyszło jak dla mnie
1 komentarz
robilam na kolacje, ale zdecydowanie za mało wyszło jak dla mnie