Mazurek wielkanocny z masłem orzechowym i mascarpone
Bardzo prosty przepis na mazurek z masłem orzechowym i serkiem mascarpone. Pięknie udekorowany kolorowymi jajeczkami lub orzechami włoskimi będzie pięknie wyglądał na wielkanocnym stole.
Średnia ocen: 4.5(6)
1h 30min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki
odrobina cukru
1 jajko
200 g masła (zimne)
1 łyżeczka zimnej wody
Masa orzechowa:
1 opakowanie serka mascarpone
3 kopiaste łyżki masła orzechowego
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
Powidła śliwkowe lub wiśniowe
czekoladowe jajeczka do dekoracji lub orzechy
forma do tarty
Sposób przygotowania
Ciasto:
1
Wszystkie składniki bardzo szybko ze sobą wyrabiamy. Formę do tarty wysmaruj odrobiną masła. Ciasto przełóż do formy, ponakłuwaj je widelcem i odstaw do lodówki na 1h.
2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmuj ciasto z lodówki i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut do zrumienienia. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Masa orzechowa:
1
Mascarpone delikatnie ubijamy mikserem, a następnie dodajemy do niego masło orzechowe i cukier puder.
2
Na ostudzony spód ciasta wykładamy powidła śliwkowe, a następnie masę orzechową. Wstawiamy do lodówki na minimum 4h.
Dekoracja:
1
Dekorujemy np. orzechami lub kolorowymi jajeczkami, najlepiej w kolorze pasteli, idealnie się komponują z orzechowym kolorem masy. Mazurka możemy udekorować również według własnej inwencji twórczej!
6 komentarzy
Elzbieta7 kwietnia 2019 (19:47)
Wypróbujemy
kaja12 kwietnia 2019 (14:09)
Zrobiłam! To mój pierwszy w życiu mazurek i wyszedł obłędnie!
Patrycja15 kwietnia 2019 (08:11)
no to mamy przepis, który przetestujemy na wielkanoc
6 komentarzy
Wypróbujemy
Zrobiłam! To mój pierwszy w życiu mazurek i wyszedł obłędnie!
no to mamy przepis, który przetestujemy na wielkanoc
polecam ten przepis
nie jadlem nic lepszego w zyciu mniami
Opakowanie mascarpone? 250g, czy 500g?