Maślane ciasteczka Maślane ciasteczka

Maślane ciasteczka

Najprostszy na świecie przepis na kruche maślane ciasteczka.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

5

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 120 g masła
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • Dodatkowo:
  • odrobina cukru do otoczenia ciastek

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
  • 2
    W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki.
  • 3
    Przygotowujemy drugą miskę z dodatkowym cukrem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • 4
    Z masy ciasteczkowej formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, następnie pojedyńczo obtaczamy je w misce z cukrem.
  • 5
    Każdą obtoczoną w cukrze kuleczkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie dłonią spłaszczamy ciastka - pamiętajmy o zachowaniu odległości między ciastkami, gdy pod wpływem temp. w piekarniku zwiększą swą objętość.
  • 6
    Pieczemy około 10 min. Następnie wyciągamy blachę z piekarnika i ostawiamy na kratkę. Nie ruszamy ciastek do momentu całkowitego ostygnięcia, ponieważ zaraz po upieczeniu są bardzo kruche - a z czasem twardnieją.
  • 7
    Idealnie smakują z herbatą :)

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Dla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis