Marynowane jajka Marynowane jajka

Marynowane jajka

Nitamago czyli marynowane jajka w sosie sojowym.

Średnia ocen: 5 (4)
Czas przygotowania

15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 0,5 kubka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mirinu (słodkie wino)
  • 1 kubek wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka

Sposób przygotowania

  • 1
    Jajka gotujemy na pół twardo przez 6 minut. Po tym czasie jajka wyjmujemy i przekładamy do wody z lodem aby zatrzymać proces ich gotowania. Gdy całkowicie wystygną obieramy.
  • 2
    W garnuszku łączymy razem sos sojowy cukier mirin oraz wodę. Podgrzewamy razem aż do zagotowania i rozpuszczenia się cukru. Ściągamy z ognia. Dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i zostawiamy do przestygnięcia.
  • 3
    Kiedy marynata jest zimna przelewamy ją do pojemnika z jajkami. Tak przygotowane jajka odkładamy na około 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc). SMACZNEGO! Do marynaty oprócz czosnku można również dodać jeszcze kawałek imbiru. Takie jajka są dodatkiem do zupy Ramen lub można je jeść tak bez niczego.

4 komentarze

Romek 1 stycznia 2020 (21:15)

Mmmmm to jest pyszne

Sławomir 4 stycznia 2020 (14:42)

Nigdy tego nie jadłem. Ten smak można z czymś porównać? Jeśli tak to z czym? Jak to smakuje?

Henryk 7 kwietnia 2020 (09:11)

ciekawe, ciekawe nie powiem… warto spróbować…

Jan 22 stycznia 2022 (15:33)

Spróbuję i dam znać

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski JajkaŚniadanieWielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis