Makowiec z wiśnią Makowiec z wiśnią

Makowiec z wiśnią

Świąteczny makowiec z masy makowej z puszki, wiśniami i kruszonką to najsmaczniejsza wersja makowca jaką kiedykolwiek miałam okazję spróbować. Robię go tradycyjnie co roku z okazji świąt i zawsze zaskakuje mnie wyjątkowym smakiem.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 łyżki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 250 g masła (zimnego)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 0,5 szkl. śmietany 18%
  • 850 g masy makowej
  • 600 g mrożonych wiśni lub konfitury wiśniowej
  • Dekoracja:
  • cukier puder

Sposób przygotowania

  • 1
    Pokrusz drożdże do miseczki, zasyp drożdże cukrem i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw.
  • 2
    Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, rozetrzyj na grudki.
  • 3
    Dodaj drożdże, śmietanę, jajka i szybko zagnieć na elastyczne, dość miękkie ciasto - jeśli będzie się bardzo kleiło to dodaj troszkę mąki.
  • 4
    Podziel ciasto na 2 równe części. Każdą rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na duży prostokąt, powinien mieć mniej więcej około 5 mm grubości.
  • 5
    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  • 6
    Przełóż płaty masą makową, na nią wyłóż wiśnie (opcjonalnie konfiturę z wiśni). Następnie zwijaj ciasto w rolady i posmaruj rozkłóconym białkiem.
  • 7
    Makowce przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 30 min.
  • 8
    Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i obsyp cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Wigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis