Świąteczny makowiec z masy makowej z puszki, wiśniami i kruszonką to najsmaczniejsza wersja makowca jaką kiedykolwiek miałam okazję spróbować. Robię go tradycyjnie co roku z okazji świąt i zawsze zaskakuje mnie wyjątkowym smakiem.
Średnia ocen: 0(0)
1h
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
2 łyżki cukru
50 g świeżych drożdży
0,5 kg mąki tortowej
250 g masła (zimnego)
1/3 łyżeczki soli
2 jajka
1 białko
0,5 szkl. śmietany 18%
850 g masy makowej
600 g mrożonych wiśni lub konfitury wiśniowej
Dekoracja:
cukier puder
Sposób przygotowania
1
Pokrusz drożdże do miseczki, zasyp drożdże cukrem i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw.
2
Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, rozetrzyj na grudki.
3
Dodaj drożdże, śmietanę, jajka i szybko zagnieć na elastyczne, dość miękkie ciasto - jeśli będzie się bardzo kleiło to dodaj troszkę mąki.
4
Podziel ciasto na 2 równe części. Każdą rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na duży prostokąt, powinien mieć mniej więcej około 5 mm grubości.
5
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
6
Przełóż płaty masą makową, na nią wyłóż wiśnie (opcjonalnie konfiturę z wiśni). Następnie zwijaj ciasto w rolady i posmaruj rozkłóconym białkiem.
7
Makowce przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 30 min.
8
Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i obsyp cukrem pudrem.
Dodaj komentarz