Krupnik Krupnik

Krupnik

Pyszny domowy krupnik na żeberkach! Palce lizać.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 600 g wieprzowych żeberek
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 15 ziarenek pieprzu
  • 1/2 selera
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Żeberka kroimy na mniejsze kawałki (około 6 cm).
  • 2
    Warzywa obieramy i wrzucamy do garnka w całości (jak na rosół). Dodajemy rozgniecione za pomocą moździerza ziele angielskie i pieprz (jeśli nie posiadamy moździerza możemy rozgnieść ziarna za pomocą noża).
  • 3
    Wyjątkiem są ziemniaki, cebula i czosnek. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę drobno siekamy - wrzucamy do reszty. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, odkładamy na bok.
  • 4
    Zalewamy wszystko około 3 l zimnej wody, dodajemy liście laurowy i gotujemy na średnim ogniu przez około 1h. Po tym czasie wyciągamy z zupy warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Odkładamy do ostygnięcia na talerz.
  • 5
    Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do gotującego się bulionu. Dodajemy też kaszę jęczmienną. Gotujemy jeszcze 30 minut.
  • 6
    W między czasie kroimy w kostkę wcześniej ugotowane warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę. Po upływie 30 minut dodajemy je do zupy.
  • 7
    Po 30 minutach zupa jest gotowa. Przelewy ją na talerze i posypujemy natką pietruszki.

2 komentarze

Dominika 19 lutego 2020 (15:23)

Jak krupnik to tylko ten… na żeberkach! Wyszedł po prostu D O S K O N A Ł Y

Ewelina 17 marca 2020 (09:13)

Moja wybredna córka zjadła talerz zupy i powiedziała, że nawet dobra to zupa 🙂 Tak więc przepis gorąco polecam! 🙂

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy KaszaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis