Prosty przepis na szarotkę na kruchym cieście, z dodatkiem płatków owsianych i gruszek. Z pewnością zaskoczy wszystkich nie tylko smakiem, ale również cudownym zapachem.
Średnia ocen: 5(1)
50min
Czas przygotowania
10
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki płatków owsianych
200 g masła
4 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g jabłek
200 g gruszek
szczypta cynamonu
Dekoracja:
cukier puder
Sposób przygotowania
1
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, cukier i płatki owsiane. Zagnieć.
2
Gruszki i jabłka umuj, obierz i pokrój w ósemki. Owoce wymieszaj z cynamonem i mąką ziemniaczaną.
3
Przygotuj formę o wymiarach 23 x 30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
4
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
5
Na spód wcześniej przygotowanej formy wykłóż 2/3 ciasta i delikatnie dociśnij. Następnie wykłóż owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną. Pozostałą część ciasta rozkrusz nad ciastem.
6
Piecz w temperaturze 180 ºC przez około 35 - 40 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
1 komentarz
Sefi19 grudnia 2019 (12:49)
Przepis mistrzostwo!!!! Dziękuje jest cudownie pyszne
1 komentarz
Przepis mistrzostwo!!!! Dziękuje jest cudownie pyszne