Naleśniki – Przepis na idealne ciasto na naleśniki

Najprostszy przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Już nigdy nie będziesz potrzebować innego przepisu. Z przepisu dowiesz się również ile kalorii ma naleśnik.

Ocena:

(7)
Naleśniki – Przepis na idealne ciasto na naleśniki Naleśniki – Przepis na idealne ciasto na naleśniki
Czas przygotowania
15min
Porcji z przepisu
10-12 naleśników
Poziom trudności
Łatwy
Kalorie
170 kcal (1 naleśnik)

Naleśniki – Przepis na idealne ciasto na naleśniki

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (koniecznie gazowanej)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • 1

    Zmiksuj składniki
    Do miski wsyp mąkę, jaja, mleko, wodę, olej i szczyptę soli. Przy użyciu miksera zmiksuj składniki, tak aby się dobrze połączyły i w rezultacie wyszło nam gładkie ciasto.
    Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe
    Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe

  • 2

    Uzyskaj odpowiednią konsystencję ciasta
    Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej mleka, natomiast gdy wyszło za rzadkie dodaj więcej mąki.
    Uzyskaj odpowiednią konsystencję ciasta naleśnikowego
    Uzyskaj odpowiednią konsystencję ciasta naleśnikowego

  • 3

    Usmaż naleśniki
    Zacznij smażenie naleśników od rozgrzania patelni. Jeśli nie masz patelni do naleśników, tylko taką standardową to wlej na nią 1 łyżeczkę oleju, poczekaj aż olej będzie bardzo gorący, a następnie ostrożnie za pomocą papieru ręcznikowego przetrzyj patelnię zbierając nadmiar tłuszczu, który pozostał na patelni. Przemieszaj ciasto niewielką chochelką i odmierz za jej pomocą porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Za każdym razem gdy będziesz wylewać ciasto na patelnię, podnoś ją z palnika. Od razu manewruj ręką tak, aby rozlać ciasto równomiernie po powierzchni patelni.
    Smażenie naleśników
    Smażenie naleśników

  • 4

    Po chwili (około 40 sekund) przewróć naleśnika na drugą stronę i smaż do lekkiego zarumienia. Do przewracania naleśników możesz użyć płaskiej łopatki. W ten sposób smaż kolejne partie naleśników.
    Usmaż wszystkie naleśniki
    Usmaż wszystkie naleśniki

  • 5

    Podaj naleśniki z ulubionymi dodatkami
    Naleśniki możesz podać z twarogiem, z dżemem, owocami bądź przygotować do niego na przykład wytrawny farsz. Wszystko zależy od Twoich upodobań. Smacznego!
    Naleśniki - smacznego
    Naleśniki - smacznego


7 komentarzy

Paweł

11 października 2019 @ 13:04

mega szybki i prosty przepis na wyborne naleśniki

Love nalesniki

12 listopada 2019 @ 23:58

Dzięki za ten przepis.

ola

16 stycznia 2022 @ 14:31

przepis jest ok

adam

17 stycznia 2022 @ 14:44

to czytelny i prosty przepis na naleśniki, które najbardziej mi smakują. nie są za słodkie

andrzej

17 stycznia 2022 @ 14:46

mi się podoba w tym przepisie, że dokładnie opisano ile jajek do naleśników trzeba dać by wyszły idealnie

pola

20 stycznia 2022 @ 12:55

naprawde ciasto naleśnikowe wyszło idealnie

Paweł

20 stycznia 2022 @ 15:07

w końcu dobrze opisany i prosty przepis na naleśniki

Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieciPolska

Kategoria: · Dania główne · Desery · Kolacje

Autor: Bulka_z_maslem · 6 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis