Kostka truskawkowa Kostka truskawkowa

Kostka truskawkowa

Pyszne ciasto z bezową chmurką z truskawkowo-serowym nadzieniem.

Średnia ocen: 0 (0)

Przepis inspirowany przepisem Ani z bloga Serving Dimplings

Czas przygotowania

2h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 125 g cukru
  • 100 g mąki
  • 50 g płatek owsianych
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • Masa:
  • 500 g truskawek
  • 500 g sera homogenizowanego
  • 250 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Bezowy wierzch:
  • 4 białka
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania

  • 1
    Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C.
  • 2
    Masło za pomocą miksera utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodaj pojedynczo żółtka, jeden po drugi, cały czas miksując.
  • 3
    Następnie dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, zmiksuj i wmieszaj płatki owsiane oraz mleko.
  • 4
    Przygotuj prostokątną formę do ciasta i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie wlać połowę masy i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 min. Po upieczeniu ostudź ciasto.
  • 5
    Gdy ciasto ostygnie delikatnie wyciągnij je z formy. Następnie na tę samą formę ponownie wyłóżyć papierem do pieczenia i wlej resztę masy. Piecz przez około 15 minut.
  • 6
    W tym czasie ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
  • 7
    Po 15 min wyciągnij ciasto z piekarnika i od razu wyłóż na nie ubitą pianę z białek i z powrotem włóżyć do piekarnika na kolejne 15 minut. Od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez 50 minut.
  • 8
    Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Truskawki dobrze umyj i pokrój w większą kostkę. Wymieszaj w misce mascarpone i serek homogenizowany. Dodaj cukier i żelatynę. Delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj truskawki i ponownie delikatnie wymieszaj.
  • 9
    Na spód upieczonego ciasta tego bez bezy wyłóż krem truskawkowy i przykryj ostrożnie biszkoptem z bezą. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 1-2 godziny. Przed podanie ciasto pokrój w większą kostkę i udekoruj świeżymi truskawkami.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Truskawki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis