Kopytka ze szpinakiem Kopytka ze szpinakiem

Kopytka ze szpinakiem

Zielone szpinakowe kopytka to nic innego jak urozmaicone w smaku i wyglądzie domowe, tradycyjne kopytka. Są znakomite w smaku i lżejsze niż te tradycyjne. Polecam szczególnie dzieciom!

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 500 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • garść świeżego szpinaku typu baby
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • Praska do ziemniaków
  • Blender kielichowy

Sposób przygotowania

  • 1
    Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź wodę, garnek z ziemniakami odstaw z powrotem na palnik na kilka sekund (wówczas reszta wody z ziemniaków odparuje). Ostudź ziemniaki. Chyba, że zostały Ci ziemniaki z dnia poprzedniego z obiadu (uwaga: bez żadnych dodatków typu masło) możesz je wykorzystać, zamiast gotować nowych. Gdy ziemniaki już ostygną przepuść je przez praskę.
  • 2
    Przy użyciu blendera zmiksuj umyty szpinak, z jajkiem.
  • 3
    Do ziemniaków przeciśniętych przez praskę dodaj skrobię ziemniaczaną, pół szklanki mąki pszennej oraz koktajl ze szpinaku i jajka. Dopraw solą.
  • 4
    Całość ręcznie wymieszaj (wyrabiaj), aż uzyskasz konsystencję gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto, przekładamy na stolnicę delikatnie obsypaną mąką i dzielimy je na kilka mniejszych części. Formujemy z nich podłużne wałki – mniej więcej o średnicy 2 cm. Ręką delikatnie je spłaszczamy, obsypujemy mąką i kroimy ostrym nożem lekko na skos.
  • 5
    W większym garnku zagotuj wodę (powinno jej być więcej niż połowa wysokości garnka). Gdy woda zacznie wrzeć dodaj do niej łyżeczkę soli. Na gotujący się wrzątek kładź delikatnie po kilka kopytek. Rób to ostrożnie, np. za pomocą cedzaka. Kopytka należą do delikatnych dań i tak się z nimi właśnie trzeba obchodzić. Dbaj o to, aby kopytka się nie przykleiły do dna. Gotuj je na niewielkim ogniu, aż wypłynął na wierzch, po tym czasie poczekaj jeszcze z 2-3 minuty i wyjmij je z wody przy pomocy cedzaka. W ten sam sposób ugotuj wszystkie kopytka.

1 komentarz

Eliza 29 marca 2019 (02:11)

Śmiesznie wyglądają

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Przekąski Dla dzieciKolacjaObiadSzpinak

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis