Kleik jabłkowo-marchewkowy z jagodami Kleik jabłkowo-marchewkowy z jagodami

Kleik jabłkowo-marchewkowy z jagodami

Warto przygotować więcej kleiku na zapas, wówczas gorącą masę wystarczy przelać do słoików i od razu zakręcić. Po wystygnięciu słoika przechowywać w lodówce.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 350 g marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 kawałek imbiru około 10 g
  • esencja waniliowa (kilka kropelek)
  • 1-2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki świeżych lub mrożonych owoców jagodowych

Sposób przygotowania

  • 1
    Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić.
  • 2
    Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • 3
    Nastawić 200 ml wody, dodać marchewkę, imbir i esencję waniliową. Gotować pod przykryciem przez około 10 min.
  • 4
    Następnie dodać pokrojone jabłka i gotować do czasu, aż będą miękkie.
  • 5
    Zblendować wszystko na gładką masę. Przed podaniem do gorącej masy dodać masło orzechowe.
  • 6
    Podawać z jagodami.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Dla dzieciJabłkaJagodyMarchewka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis