Klasyczne jogurtowe muffinki z kokosowym kremem Klasyczne jogurtowe muffinki z kokosowym kremem

Klasyczne jogurtowe muffinki z kokosowym kremem

Przepyszne, wilgotne, jogurtowe babeczki udekorowane kokosowym kremem. Ich przygotowanie zajmie Ci tylko 25 minut.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 babeczek

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • Kokosowy krem:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  • 1
    Przygotuj dwie miski. Do jednej dodaj: jajka, olej, cukier, jogurt, skórkę z cytryny i zamieszaj rózgą kuchenną lub widelcem - tylko do połączenia składników.
  • 2
    W drugiej misce wymieszaj: przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj rózgą tylko do połączenia się składników. Przesyp wymieszane składniki do miski z masą jogurtową. Wymieszaj tylko do połączenia składników - nie używaj miksera tylko widelca lub rózgi kuchennej. Masa na muffiny powinna być lekko grudkowata.
  • 3
    Ciasto przełożyć do 12 papilotek wyłożonych w formie na muffiny nakładając prawie do pełna papilotki. Piecz w temperaturze 175ºC, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Kokosowy krem:
  • 1
    Zimne mleczko kokosowe ubij na pianę z cukrem pudrem (najlepiej użyj tylko białej części mleczka). Tak przygotowaną masę wyłóż na upieczone i przestudzone babeczki. Na koniec muffinki udekoruj wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery Dla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis