Tradycyjny keks świąteczny z bakaliami to jedno z moich ulubionych ucieranych ciast. Taki keks można zrobić z kilkudniowym wyprzedzeniem i trzymać go pod przykryciem.
Średnia ocen: 0(0)
1h 45min
Czas przygotowania
1 keksówka
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
300 g masła (miękkiego)
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
1 cukier wanilinowy
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki soku pomarańczowego
1⁄4 szklanki brandy
2⁄3 szklanki rodzynek (można posiekać)
2⁄3 szklanki suszonej żurawiny
2⁄3 szklanki suszonych moreli (pokrojonych w drobną kosteczkę)
1⁄3 szklanki płatków migdałów (posiekać)
1⁄3 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki dżemu pomarańczowego
skórka starta z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania
1
Sok pomarańczowy wraz z alkoholem wlać do garnka i podgrzać. Gdy będzie gorący, ściągnąć garnek z ognia i dodać rodzynki, żurawinę, morele, migdały, wiórki dżem oraz skórkę startą z pomarańczy. Wymieszać i odstawić na około 1 godzinę do czasu aż bakalie napęcznieją i wchłoną płyn, można przemieszać od czasu do czasu.
2
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Tortownicę o średnicy około 23 cm lub keksówkę wysmarować odrobiną masła i wyłożyć papierem do pieczenia.
3
Do miski włożyć miękkie masło i ucierać przez około 5 minut aż będzie puszyste (około 5 minut na najwyższych obrotach). Stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając.
4
Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas porządnie ubijając po każdym dodanym jajku. Masa może się zważyć, ale jest to normalne, można dosypać wówczas 1 łyżkę mąki aby zminimalizować ten efekt.
5
Dodać wszystkie namoczone bakalie i cukier wanilinowy, miksować na średnich obrotach miksera przez około 1 - 2 minuty.
6
Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować powoli do połączenia się składników.
7
Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika.
8
Piec przez około 45 minut do 1 godziny lub do czasu aż patyczek będzie suchy.
Dodaj komentarz