Zjedz kawałek tego cudownego sernika i znajdź się w deserowym niebie Ten przepis to połączenie moich dwóch ulubionych ciast – karmelowego sernika i bezy! Czy może być coś lepszego?
Średnia ocen: 5(1)
1h 30min
Czas przygotowania
14
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
150 g cukru
200 ml śmietanki UHT 30%
60 ml syropu klonowego
100 g masła
2 całe jajka
4 żółtka
25 g mąki pszennej
2 op. budyniu waniliowego w proszku
Beza:
4 białka
200 g cukru
Sposób przygotowania
1
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Tortownię o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i oprósz delikatnie mąką.
2
Na suchą patelnię wysypuj stopniowo cukier. Karmelizuj go, aż osiągnie złoty kolor. Dodaj śmietankę i chwilę gotuj, aż uzyskasz jednolity karmel. Odstaw do przestudzenia.
3
W rondelku rozpuść masło i również odstaw je do przestudzenia.
4
W większej misce ubij 2 jajka i 4 żółtkam. Dodaj twaróg sernikowy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj karmel (przestudzony, tak aby jajka nam się nie ścięły) i syrop klonowy - ponownie wymieszaj.
5
Mąkę wymieszaj z budyniem, dodaj je do masy twarogowej wraz z roztopionym i przestudzonym masłem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą.
6
Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Sernik piecz przez 35 minut.
Beza:
1
Na 10 minut przed końcem pieczenia sernika zacznij przygotowywać bezę. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubitą masę przełóż do rękawa cukierniczego. Podpieczony sernik wyciągnij ostrożnie z piekarnika, i zwiększ tem do 190°C.
2
Poczekaj chwilę, aż powierzchnia sernika się wyrówna i na jego wierzchu za pomocą ręka cukierniczego wyłóż ubite z cukrem białka. Sernik wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 15-20 minut, aż beza będzie miała złoty kolor. Upieczony sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw na kilkanaście minut. Następnie odepnij obręcz tortownicy i jeszcze lekko ciepły wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!
1 komentarz
pyszny serniczek