Jesienna zupa grzybowa Jesienna zupa grzybowa

Jesienna zupa grzybowa

Co prawda bardzo rzadko ją robię, właściwie raz w roku po grzybobraniu, ale jest na prawdę pyszna i znika momentalnie z talerzy.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Zaawansowany

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg grzybów leśnych
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 szalotki
  • 2 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie suszony)
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • makaron tagliatelle

Sposób przygotowania

  • 1

    Gotujemy makaron al dente.

  • 2

    Kroimy grzyby w kostkę.

  • 3

    Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotkę kroimy w kosteczkę i siekamy tymianek. Podsmażamy wszystko na maśle na głębokiej patelni. Najlepiej wok.

  • 4

    Następnie dodajemy grzyby i smażymy jeszcze przez kilka minut.

  • 5

    Śmietankę łączymy z odrobiną bulionu. Pozostały bulion dodajemy do smażących się grzybów. Wymieszaną śmietankę dodajemy do pozostałych składników na patelni i energicznie mieszamy.

  • 6

    Gotujemy jeszcze około 15 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. 

  • 7

    Na talerzach układamy ugotowany makaron i zalewamy zupą. 

2 komentarze

Justyna 20 listopada 2018 (12:08)

Mniam

MARTA 20 listopada 2018 (12:10)

Zupka wyszła przepyszna.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy GrzybyObiadWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis