Jesienna tarta Jesienna tarta

Jesienna tarta

Połączenia ciasta i masy kakaowej a do tego orzechy włoskie pyszności.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • pół margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 15 dkg margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1.5 szkl. mleka w proszku
  • orzechy włoskie
  • pisaki cukrowe

Sposób przygotowania

  • 1

    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pół margaryny, 2 żółtka i zagniatamy ciasto.

  • 2

    Kawałek ciasta odcinamy i wycinamy z niego ciastka w kształcie liści i upiec. Pozostałe ciasto wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut aż się zarumieni.

  • 3

    W ganku rozpuszczamy 15 dkg margaryny, pół szkl. cukru, 4 łyźki wody, 2 łyżki kakao. Gdy lekko przestygnie wsypujemy 1,5 szkl. mleka w proszku i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

  • 4

    Na upieczony spód posypujemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy ciepłą masę.

  • 5

    Gdy masa będzie tężała dekorujemy ciastkami listkami ( kolorowymi pisakami udekorowałam liście) i kawałkami orzechów włoskich

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis