Połączenia ciasta i masy kakaowej a do tego orzechy włoskie pyszności.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pół margaryny, 2 żółtka i zagniatamy ciasto.
Kawałek ciasta odcinamy i wycinamy z niego ciastka w kształcie liści i upiec. Pozostałe ciasto wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut aż się zarumieni.
W ganku rozpuszczamy 15 dkg margaryny, pół szkl. cukru, 4 łyźki wody, 2 łyżki kakao. Gdy lekko przestygnie wsypujemy 1,5 szkl. mleka w proszku i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Na upieczony spód posypujemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy ciepłą masę.
Gdy masa będzie tężała dekorujemy ciastkami listkami ( kolorowymi pisakami udekorowałam liście) i kawałkami orzechów włoskich
Dodaj komentarz