Delikatne a zarazem wyraziste w smaku jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz fetą. Są proste w przygotowaniu i pięknie prezentują się na talerzu. Idealna propozycja przystawki na wielkanocne śniadanie i nie tylko.
Średnia ocen: 5(1)
20min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
6 jajek
50 g sera feta
2 łyżeczki majonezu
5-6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
sól
pieprz
Sos:
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki musztardy
2 łyżki śmietany 12%
Dekoracja:
posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania
1
Jajka gotujemy na twardo, zaraz po ściągnięciu z ognia zalewamy je zimną wodą. Kiedy ostygną obieramy je i przekrawamy wzdłuż na pół.
2
Delikatnie za pomocą małej łyżeczki wyciągamy żółtka. Dodajemy do nich pokruszoną fetę i 2 łyżki majonezu. Rozgniatamy wszystko widelcem, tak by składniki się połączyły.
3
Dodajemy posiekane pomidory, doprawiamy pieprzem oraz solą (przed posoleniem warto spróbować masy, ponieważ feta jest dość słona).
4
Masę nadkładamy na połówki białek.
Sos:
1
Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszaj, polej je sosem i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
1 komentarz
Justyna25 marca 2019 (14:00)
Te jajka zawsze goszczą u mnie na wielkanocnym stole Są pyszne!
1 komentarz
Te jajka zawsze goszczą u mnie na wielkanocnym stole
Są pyszne!