Jagodowy sernik Jagodowy sernik

Jagodowy sernik

Pyszny sernik jagodowy na spodzie z ciastek!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Spód:
  • 160 g ciastek zbożowych
  • 30 g masła, roztopionego
  • Masa serowa:
  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Masa jagodowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 380 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 70 g cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania

  • Spód:
  • 1
    Ciastka zblenduj lub rozkrusz na bardzo drobno, dodaj do nich rozpuszczone masło i mieszaj tak długo, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku.
  • 2
    Tak przygotowanym spodem wyłóż dno tortownicy (jej spód wyłóż papierem do pieczenia). Piecz spod w temperaturze 175 stopni C przez około 13 minut lub do zarumienienia. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Masa serowa:
  • 1
    Wszystkie składniki zmiksuj do połączenia się składników. Pamiętajmy, aby nie miksować długo, gdyż inaczej sernik może się niepotrzebnie napowietrzać, a napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
  • 2
    Przelej masę na ciasteczkowy spód i ponownie piecz w temperaturze 150ºC tym razem przez 45 minut. Powierzchnia sernika powinna po upieczeniu powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli zajdzie potrzeba lekko wydłuż czas pieczenia.
  • 3
    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
  • Masa jagodowa:
  • 1
    Jagody, cukier i sok z cytryny podgrzewamy w garnku, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie ściągamy z ognia i przecieramy przez sitko - pozostałości skórek na sitku możemy wyrzucić.
  • 2
    Żelatynę zalewamy wodą do takiego poziomu, aby tylko ją przykryć - odstawiamy na 10 minut, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy ją na małym ogniu, stale mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Jednak nie doprowadzamy do wrzenia ponieważ wówczas żelatyna straci swoje właściwości żelujące.
  • 3
    Dodajemy żelatynę do ciepłego musu jagodowego i dokładnie mieszamy. Mus powinien nam się przestudzić, ale musimy pilnować, aby nie stężał.
  • 4
    Za pomocą miksera ubijamy śmietankę kremówkę i dodajemy ją do masy jagodowej. Bardzo delikatnie, ale zarazem dokładnie mieszamy śmietanę z jagodami.
  • 5
    Tak przygotowany musu wylewamy na wystudzoną masę serową.
  • 6
    Następnie wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 7
    Sernik możemy przed podaniem ozdobić według uznania.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery JagodySernik

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis