Idealny kotlet schabowy Idealny kotlet schabowy

Idealny kotlet schabowy

Przepis na kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler to pyszna alternatywa dla zwykłych, tradycyjnych schabowych. Ważne, aby w procesie smażenia kotletów użyć smalcu!

Średnia ocen: 5 (11)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4 kotlety

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

329 kcal/100g

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • garść bułki tartej
  • sól
  • Do smażenia:
  • smalec

Sposób przygotowania

  • 1
    Kotlety rozbij tłuczkiem, im będą cieńsze tym lepiej. Pierwszy krok rozbij kotlety Pierwszy krok rozbij kotlety
  • 2
    Cebulę pokrój w piórka. W misce ułóż na przemian: schab, cebula w piórkach, schab, cebula w piórkach. Drugi krok posiekaj cebulę Drugi krok posiekaj cebulę
  • 3
    Zalej wszystko mlekiem, przykryj naczynie i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyciągnij schabowe z zalewy, dopraw do smaku solą. Trzeci krok zalej kotleta mlekiem Trzeci krok zalej kotleta mlekiem
  • 4
    Jajka roztrzep w głębokim talerzu, natomiast na drugi płaski talerz wysyp bułkę tartą. Czwarty krok roztrzep jajka Czwarty krok roztrzep jajka
  • 5
    Kotlety zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Piąty krok obtocz kotleta w bułce tartej Piąty krok obtocz kotleta w bułce tartej
  • 6
    Na patelni dobrze rozgrzej smalec. Smaż kotlety na złocisty kolor z obu stron na złoty kolor. Siódmy krok smaż kotlety Siódmy krok smaż kotlety Siódmy krok smaż kotlety z obu stron Siódmy krok smaż kotlety z obu stron
  • 7
    Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami i surówką. Siódmy krok smaż kotlety z obu stron Siódmy krok smaż kotlety z obu stron

11 komentarzy

Anna 24 listopada 2019 (20:20)

Muszę spróbować bo robiłam inaczej. Czy z tego przepisu schabowy jest chrupiący?

daria 25 listopada 2019 (09:48)

ale że na smalcu? to ile to ma kalorii?

Ilona Potocka 23 września 2020 (12:41)

wyszedl naprawde smaczny

Kamila 3 lutego 2022 (23:24)

Czy ten schabowy musi być koniecznie moczony w mleku przez taki długi czas? Istnieje opcja bez moczenia w mleku by kotlet wyszedł też smaczny?

Jagoda 4 lutego 2022 (09:09)

@Kamila przepis pochodzi z programu „Kuchenne Rewolucje”. Mięso najpierw marynuje się w mleku i cebuli i dzięki temu jest bardziej delikatne i kruche – możesz oczywiście skrócić ten czas np. do 3h, wtedy tez mięso powinno już skruszeć. Jeśli jednak pominiesz krok maczana w mleku to już nie będzie schabowy według Gessler 🤷‍♀️

adrian 15 lutego 2022 (12:26)

Wyszedł naprawde super smaczny

mikołaj 5 kwietnia 2022 (22:43)

to naprawdę idealny kotlet schabowy, robilem pierwszy raz a lepszy niz ten, ktory zawsze robila mamuska 🙂 💪

Magda Gessler 5 kwietnia 2022 (22:44)

Polecam ten przepisz. Magda Gessler 🙂

Gargi 13 kwietnia 2022 (00:04)

w koncu fajnie opisany przepis, to moj pierwszy kotlet schabowy i wyszedl od razu ❤️ jestem jak master szef 🙂

Klara 31 lipca 2022 (21:44)

Kotlet schabowy bardzo dobry mi wyszedł. Kto by pomyślał że taki detal w przygotowaniu tyle zmieni 🤔 moja prababcia tak przygotowywała schabowe!

franek 7 sierpnia 2022 (12:42)

dla mnie przekot kotlet

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania mięsne ObiadObiad z mięsem

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis