Idealny kotlet schabowy

Przepis na kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler to pyszna alternatywa dla zwykłych, tradycyjnych schabowych. Ważne, aby w procesie smażenia kotletów użyć smalcu!

Ocena:

(9)
Idealny kotlet schabowy Idealny kotlet schabowy
Czas przygotowania

20min

Porcji z przepisu

4 kotlety

Poziom trudności

Łatwy

Kalorie

329 kcal/100g


Idealny kotlet schabowy

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • garść bułki tartej
  • sól
  • Do smażenia:
  • smalec

Sposób przygotowania:

  • 1

    Kotlety rozbij tłuczkiem, im będą cieńsze tym lepiej.
    Pierwszy krok rozbij kotlety
    Pierwszy krok rozbij kotlety

  • 2

    Cebulę pokrój w piórka. W misce ułóż na przemian: schab, cebula w piórkach, schab, cebula w piórkach.
    Drugi krok posiekaj cebulę
    Drugi krok posiekaj cebulę

  • 3

    Zalej wszystko mlekiem, przykryj naczynie i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyciągnij schabowe z zalewy, dopraw do smaku solą.
    Trzeci krok zalej kotleta mlekiem
    Trzeci krok zalej kotleta mlekiem

  • 4

    Jajka roztrzep w głębokim talerzu, natomiast na drugi płaski talerz wysyp bułkę tartą.
    Czwarty krok roztrzep jajka
    Czwarty krok roztrzep jajka

  • 5

    Kotlety zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
    Piąty krok obtocz kotleta w bułce tartej
    Piąty krok obtocz kotleta w bułce tartej

  • 6

    Na patelni dobrze rozgrzej smalec. Smaż kotlety na złocisty kolor z obu stron na złoty kolor.
    Siódmy krok smaż kotlety
    Siódmy krok smaż kotlety
    Siódmy krok smaż kotlety z obu stron
    Siódmy krok smaż kotlety z obu stron

  • 7

    Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami i surówką.
    Siódmy krok smaż kotlety z obu stron
    Siódmy krok smaż kotlety z obu stron


9 komentarzy

Anna

24 listopada 2019 (20:20)

Muszę spróbować bo robiłam inaczej. Czy z tego przepisu schabowy jest chrupiący?

daria

25 listopada 2019 (09:48)

ale że na smalcu? to ile to ma kalorii?

Ilona Potocka

23 września 2020 (12:41)

wyszedl naprawde smaczny

Kamila

3 lutego 2022 (23:24)

Czy ten schabowy musi być koniecznie moczony w mleku przez taki długi czas? Istnieje opcja bez moczenia w mleku by kotlet wyszedł też smaczny?

Jagoda

4 lutego 2022 (09:09)

@Kamila przepis pochodzi z programu “Kuchenne Rewolucje”. Mięso najpierw marynuje się w mleku i cebuli i dzięki temu jest bardziej delikatne i kruche – możesz oczywiście skrócić ten czas np. do 3h, wtedy tez mięso powinno już skruszeć. Jeśli jednak pominiesz krok maczana w mleku to już nie będzie schabowy według Gessler 🤷‍♀️

adrian

15 lutego 2022 (12:26)

Wyszedł naprawde super smaczny

mikołaj

5 kwietnia 2022 (22:43)

to naprawdę idealny kotlet schabowy, robilem pierwszy raz a lepszy niz ten, ktory zawsze robila mamuska 🙂 💪

Magda Gessler

5 kwietnia 2022 (22:44)

Polecam ten przepisz. Magda Gessler 🙂

Gargi

13 kwietnia 2022 (00:04)

w koncu fajnie opisany przepis, to moj pierwszy kotlet schabowy i wyszedl od razu ❤️ jestem jak master szef 🙂

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: JagodaGotuje · 21 listopada 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis