Przepis na kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler to pyszna alternatywa dla zwykłych, tradycyjnych schabowych. Ważne, aby w procesie smażenia kotletów użyć smalcu!
Średnia ocen: 5(11)
20min
Czas przygotowania
4 kotlety
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Wartości odżywcze
Kalorie
329 kcal/100g
Składniki
4 kotlety schabowe
1 szklanka mleka 3,2%
1 duża cebula
2 jajka
garść bułki tartej
sól
Do smażenia:
smalec
Sposób przygotowania
1
Kotlety rozbij tłuczkiem, im będą cieńsze tym lepiej.
2
Cebulę pokrój w piórka. W misce ułóż na przemian: schab, cebula w piórkach, schab, cebula w piórkach.
3
Zalej wszystko mlekiem, przykryj naczynie i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyciągnij schabowe z zalewy, dopraw do smaku solą.
4
Jajka roztrzep w głębokim talerzu, natomiast na drugi płaski talerz wysyp bułkę tartą.
5
Kotlety zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
6
Na patelni dobrze rozgrzej smalec. Smaż kotlety na złocisty kolor z obu stron na złoty kolor.
7
Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami i surówką.
11 komentarzy
Anna24 listopada 2019 (20:20)
Muszę spróbować bo robiłam inaczej. Czy z tego przepisu schabowy jest chrupiący?
daria25 listopada 2019 (09:48)
ale że na smalcu? to ile to ma kalorii?
Ilona Potocka23 września 2020 (12:41)
wyszedl naprawde smaczny
Kamila3 lutego 2022 (23:24)
Czy ten schabowy musi być koniecznie moczony w mleku przez taki długi czas? Istnieje opcja bez moczenia w mleku by kotlet wyszedł też smaczny?
Jagoda4 lutego 2022 (09:09)
@Kamila przepis pochodzi z programu “Kuchenne Rewolucje”. Mięso najpierw marynuje się w mleku i cebuli i dzięki temu jest bardziej delikatne i kruche – możesz oczywiście skrócić ten czas np. do 3h, wtedy tez mięso powinno już skruszeć. Jeśli jednak pominiesz krok maczana w mleku to już nie będzie schabowy według Gessler 🤷♀️
adrian15 lutego 2022 (12:26)
Wyszedł naprawde super smaczny
mikołaj5 kwietnia 2022 (22:43)
to naprawdę idealny kotlet schabowy, robilem pierwszy raz a lepszy niz ten, ktory zawsze robila mamuska 🙂 💪
Magda Gessler5 kwietnia 2022 (22:44)
Polecam ten przepisz. Magda Gessler 🙂
Gargi13 kwietnia 2022 (00:04)
w koncu fajnie opisany przepis, to moj pierwszy kotlet schabowy i wyszedl od razu ❤️ jestem jak master szef 🙂
Klara31 lipca 2022 (21:44)
Kotlet schabowy bardzo dobry mi wyszedł. Kto by pomyślał że taki detal w przygotowaniu tyle zmieni 🤔 moja prababcia tak przygotowywała schabowe!
11 komentarzy
Muszę spróbować bo robiłam inaczej. Czy z tego przepisu schabowy jest chrupiący?
ale że na smalcu? to ile to ma kalorii?
wyszedl naprawde smaczny
Czy ten schabowy musi być koniecznie moczony w mleku przez taki długi czas? Istnieje opcja bez moczenia w mleku by kotlet wyszedł też smaczny?
@Kamila przepis pochodzi z programu “Kuchenne Rewolucje”. Mięso najpierw marynuje się w mleku i cebuli i dzięki temu jest bardziej delikatne i kruche – możesz oczywiście skrócić ten czas np. do 3h, wtedy tez mięso powinno już skruszeć. Jeśli jednak pominiesz krok maczana w mleku to już nie będzie schabowy według Gessler 🤷♀️
Wyszedł naprawde super smaczny
to naprawdę idealny kotlet schabowy, robilem pierwszy raz a lepszy niz ten, ktory zawsze robila mamuska 🙂 💪
Polecam ten przepisz. Magda Gessler 🙂
w koncu fajnie opisany przepis, to moj pierwszy kotlet schabowy i wyszedl od razu ❤️ jestem jak master szef 🙂
Kotlet schabowy bardzo dobry mi wyszedł. Kto by pomyślał że taki detal w przygotowaniu tyle zmieni 🤔 moja prababcia tak przygotowywała schabowe!
dla mnie przekot kotlet